Προβολή Ταινίας "8 1/2" του Federico Fellini

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 19:00, μετά το εργαστήρι φωτογραφίας, στον χώρο του συλλόγου θα γίνει προβολή της κινηματογραφικής ταινίας "8 1/2" του Federico Fellini. Η προβολή είναι ανοιχτή για όποιον θελήσει να την παρακολουθήσει.

Ένας διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης, ο Guido (Marcello Mastroianni), βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή της καριέρας του. Ετοιμάζει μια νέα ταινία, από την οποία είναι πια πολύ δύσκολο να απεμπλακεί, μια και ο παραγωγός (Guido Alberti) έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, κυρίως για την κατασκευή ενός τεράστιου διαστημοπλοίου. Ο ίδιος όμως, ως δημιουργός βρίσκεται σε μία φάση, όπου έχει χάσει κάθε έμπνευση γι αυτή την ταινία. Η πίεση που του εξασκείται από αυτή την κατάσταση, του δημιουργεί εφιάλτες και οι γιατροί του συστήνουν να ξεκουραστεί σε μια κοντινή λουτρόπολη με ιαματικά λουτρά. Ο Guido ζητά τη γνώμη του συγγραφέα Daumier (Jean Rougeul) για το σενάριο του, η οποία είναι μάλλον αποκαρδιωτική («μια σειρά από εντελώς ανούσια επεισόδια» που «δεν έχει τα πλεονεκτήματα ενός φιλμ της αβάν γκαρντ, ενώ παρ’ όλ’ αυτά, έχει όλα του τα ελαττώματα») και τον σπρώχνει χειρότερα στο βάθος των ονειροπόλων αναζητήσεων του. Στη λουτρόπολη καταφθάνει η ερωμένη του Carla (Sandra Milo), μια κοπέλα που τον κάνει να βαριέται με την αφέλεια και την επιπολαιότητα της, αλλά που συγχρόνως του εξάπτει την ερωτική φαντασία με το μπρίο, την ομορφιά και την παιχνιδιάρικη ετοιμότητα της να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του. 
Σε μια στιγμή απερισκεψίας και προσπαθώντας να την πείσει για το ενδιαφέρον του ο Guido προσκαλεί στη λουτρόπολη και τη σύζυγο του Luisa (Anouk Aimee). 
Η ταινία εξελίσσεται σαν μια σειρά από σκηνές, όπου ο Guido αποτραβιέται από αυτή την πιεστική πραγματικότητα, για να συναντήσει τη συνείδηση του, τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία, τους γονείς του, την πρώτη φορά που αντιλήφθηκε την γυναικεία σεξουαλικότητα κλπ κλπ. Σε διάφορες στιγμές του αποκαλύπτεται η μούσα του (Claudia Cardinale). Μια ονειρική γυναικεία φιγούρα, γοητευτική, ήρεμη και χαμογελαστή. Τον πείθει στιγμιαία ότι όλα θα πάνε καλά, δεν του ασκεί καμία κριτική, αλλά καθώς είναι αιθέρια και δυσδιάκριτη, εξαφανίζεται ξαφνικά έτσι ώστε η αγωνία του τελικά, να αυξάνει αντί να διασπάται. 
Πρωτότυπη καλλιτεχνική φαντασία και δημιουργικότητα Το έργο στοχάζεται πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία και στη ροή της έμπνευσης. Τυχαίνει απλώς να αναφέρεται σε ένα σκηνοθέτη του κινηματογράφου. Στην ουσία όσα εξιστορεί και περιγράφει ισχύουν για κάθε δημιουργό (εικαστικό καλλιτέχνη, συγγραφέα, ποιητή, αρχιτέκτονα κλπ κλπ).

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer